About Us

Now in its 22nd year, John B. Murray Architect continues to draw upon the rich legacy of classicism to create timeless architecture that speaks to the needs, expectations and desires of contemporary life. Whether creating a country estate, a simple vernacular farmhouse, or a classic urban residence, John B. Murray Architect understands that no feature is too insignificant to be thoroughly studied and exceptionally crafted.

With the belief that great architecture starts with a strong architect/client relationship, John B. Murray Architect takes care to listen, learn, and ensure that the design process, from its inception to move in, is a pleasurable exploration and defining of its clients’ conceptions of fine living. In certain respects, the practice John has created resembles that of an old-world atelier. During the design development phase JBMA uses analytique drawings and 3-D models to consider overall composition as well as detail.  The firm takes pride in forward-thinking collaborations with interior designers, landscape architects and builders; in optimal use of innovative energy-efficient and green building concepts; and incorporating leading-edge technologies. Engaging closely with clients and artisans, JBMA’s success lies in achieving an enduring architectural presence.

What services do you provide?

Architecture, Interior Design

How would you describe your style?

John B. Murray Architect is rooted in classical design that provides a framework for timeless and contemporary living. Order, symmetry, logical flow, natural light, the latest in technology, and efficient systems are the pillars of a JBMA home.

Please describe a recently completed project or tell us about the bespoke service that you offer

Renovation of a Pre-War Central Park South Duplex: Combining two New York City apartments to make one grander apartment is becoming a New York City standard. In this case, we were asked to re-imagine three apartments as one on Central Park South at the iconic Hampshire House, designed in 1926 by A. Rollin Caughey and William F. Evans, Jr. and completed in 1938. As we prepared for construction, we learned that our clients' lower floor must, at some point in the building's history, been the building's very top floor. That meant that mechanical and plumbing systems were housed horizontally, which clearly made a fresh vertically expansive floor plan highly complicated. Our clients' concept for their New York City aerie was multi-layered, rich in detail, always artistically considered. In the horizontal and vertical 5,000 square feet of interior space we were asked to establish a private suite for the owners as well as a graceful floor plan for entertaining family, friends and business colleagues. With a generously-sized gallery, natural rift cut oak library, study and bar and the master bedroom suite, the lower floor can now be a private enclave, or, when desired, a space ready for the transition from office mandates to the business of serving as host. The library is warm and comfortable with deep honey-finished custom millwork. Flanking the library's hearth, the two paired Harmon hinge doors to the master suite have a refined design that, when closed, meet our clients' request for privacy, yet when open permit an easy flow from the master bedroom to the library, which can practically serve as a sitting room off the master. To make the vertical connection between the two apartments and install a staircase we were forced to reconfigure a web of steel girders and beams. The compositional challenge met was finding solutions to create a staircase that is remarkably gracious in scale, shape and form and also works with the bones of the building. The staircase now serves as a strong interconnection of space as well as a very artful element with a play of curving bronze balustrade and stair stringer designed to visually flow with curves of the walls. In order to pull the light from an eastern window on the second floor into the stair hall and give the family room a truly unique central focal point, we designed an operable, complex curved hand-blown glass oval window constructed of patinated bronze that follows the curvature of the stair hall walls and provides a distinctive visual connection as well as numerous thought-provoking internal views. The Central Park views from this apartment are poetically breathtaking. We inserted two sets of French glass doors and a custom-designed glass and bronze balustrade to better appreciate the gift of those enchanting views.

MORE FROM THE LIST